Hoe kan ik files laden naar de ftp server?

Deze handleiding is geschreven aan iedereen die wil weten hoe je bestanden naar de ftp server ftp://ftp.feebee.com/incoming kan sturen.

Internet explorer: gewoon slepen en loslaten

Hier volgt een recept in vier stappen voor de internet explorer. Klaar in drie minuten.

stap 1: open de windows verkenner en zoek het bestand dat je wilt gaan versturen.

stap 1:  open de windows verkenner en zoek het bestand dat je wilt gaan versturen.

stap 2: klik hier om een nieuw venster van de internet explorer (dit is het gewone programma om mee te surfen) te openen op het adres ftp://ftp.feebee.com/incoming/. Dit ziet er ongeveer als volgt uit:

een nieuw venster van de internet explorer bezoekt ftp://ftp.feebee.com/incoming

stap 3: selecteer in de windows verkenner (van stap 1) het bestand of de bestanden die je wilt gaan versturen door deze aan te klikken met de muis. Gebruik de ctrl toets (ingedrukt houden) om meerdere bestanden te selecteren.

stap 4: sleep het geselecteerde bestand over naar het ftp venster en laat vervolgens vallen. Slepen doe je door aan te klikken en vast te houden, en de muis vervolgens naar het andere venster (van de internet explorer) te schuiven en los te laten. Als het venster van de internet explorer verscholen zit, kun je de beide vensters beter maar eerst herschikken.

het slepen der bestanden. dit vergt enig motorieke acrobatiek.

Einde van het recept. Je bestand is nu, als alles gelukt is, gecopieerd naar de ftp server.

Een beetje meer achtergrond alstublieft

Toch werkt het niet, wat nu?

Het meest voorkomende euvel is de firewall op je PC die een beetje te hard opgepookt is. Die kun je tijdelijk uitzetten en het nogmaals proberen. Niet vergeten weer aan te zetten!

Een andere fout die wel eens kan voorkomen is de aanwezigheid van spaties in de bestandsnaam, ook dan krijg je een vreemde foutmelding in beeld.

Wanneer je nog een andere firewall dan die op je PC hebt, bijvoorbeeld in je breedbandmodem, dan kun je de volgende optie in je Internet Explorer nog uit zetten.

Wat is dat, ftp?

Ftp staat voor file transfer protocol en dat betekent in de praktijk dat je bestanden kunt oversturen, hoe groot of van welk formaat dan ook. Ftp is gemakkelijker dan e-mailen wanneer je grote bestanden wilt versturen, of heel veel kleine. Natuurlijk zijn er wel regels over het gebruik van de ftp-server, en die staan hieronder.

Regels voor het versturen en ophalen van bestanden

Deze regels staan in het Engels ook op de server zelf beschreven. Op de ftp server vind je een aantal mappen. Slechts twee ervan zijn voor de meesten interessant:

ftp://ftp.feebee.com/incoming: hier kun je files naar toe versturen. Deze map is open voor alle internetgebruikers. Om het gebruik van deze open ftp server in de hand te houden, kunnen eenmaal verstuurde files niet meer weggehaald worden. Ook niet hernoemd of verplaatst. Ook niet opgehaald door iemand anders dan beheerder Jeroen. Er komt hier nogal wat rommel in terecht, aangespoelde wrakstukken van internet zeg maar, dus ik schoon deze map van tijd tot tijd op.

ftp://ftp.feebee.com/pub: hier kun je files vanaf halen. Dit is dus open voor alle internetgebruikers. Hier kun je dus geen files naar toe sturen, of de naam wijzigen. Alleen beheerder Jeroen kan hier bestanden plaatsen.

Hoe kom ik op de ftp server?

Er zijn talloze programmaatjes om aan te koppelen bij een ftp server. Maar voor de lezers van deze gebruikershandleiding wil ik twee mogelijkheden noemen: internet explorer (zie hierboven) en voor gevorderden de dos prompt. dos prompt is voor gevorderden.

Voor gevorderden

Is nog niet af. Komt op verzoek.